Fuvarozási károk

A károkat elszenvedő szereplők közül az egyik – vagy talán a – legkiszolgáltatottabb a fuvarozó. Miközben járművével szállítmányozási feladatokat lát el, hosszú utakra visz adott esetben hatalmas értékű tárgyakat vagy élő állatot, a felelősség szinte teljesen egészében az övé.

Két tűz között

Fuvarozóként Ön két tűz közé szorulhat: az eladó teljesen vétlen, ezért nyilván egy fillért sem fog fizetni a fuvarozócégnek, ha az árucikket valamilyen kár éri a fuvarozás során. Mivel a cégek az árura úgy tekintenek, hogy amint elhagyta a kaput, már nem tartoznak érte felelősséggel (egyébként teljes joggal), ezért az eladó részéről ki van zárva a fuvarozási károkért adott kártérítés.

Ugyanakkor a megrendelő sem fizet, hiszen az áru még nem érkezett meg a rendeltetési helyére, hanem – megrendelő és eladó szempontjából – a senki földjén mozgott. A fuvarozási károkat így a fuvarozó cég kénytelen megtéríteni: sem az eladó, sem a vevő nem nyeli le az így keletkezett, esetleg tetemes veszteséget.

Pénzvisszatartás?

A fuvarozási károkat a fuvarozó nem tudja fedezni másoktól behajtott pénzből még akkor sem, ha a szállítónak semmi köze az elszenvedett kárhoz. Ilyen eset lehet, ha feltörik a teherautót, kilopják belőle az árucikket, valamilyen oknál fogva megrongálódik az áru stb. A megrendelő egyszerűen nem fizeti ki a fuvarozás díját, az árucikk értékét pedig vagy átutalja az eladónak, vagy nem – de ez a fuvarozó szempontjából már lényegtelen.

Azonban nem csak az eladó vagy a vásárló tarthatja vissza a fuvarozás ellenértékét arra hivatkozva, hogy az árut nem sikerült épségben célba juttatni. A legfelháborítóbb eset, amikor a biztosító nem ismeri el, hogy a fuvarozó vétlen az árut ért kárban, hanem különböző kibújókat keresve megtagadja a kár megtérítését.

Kártérítés

Mi az utóbbi esetekben tudunk segíteni Önnek. Ne higgye, hogy egy elutasított kárigény le van zárva. A biztosítók bepróbálkoznak, és sok esetben jól jönnek ki a blöffből, hiszen szinte lehetetlenségnek tűnik jogi nyelven megírt levelükkel szembeszállni. Azonban a frázisok gyakran üresek, és egy kártérítési szakértő pillanatok alatt szét tudja cincálni a biztosítók “érveit”. Éljen Ön is ezzel a lehetőséggel: bízza ránk a kártérítési igény megfogalmazását, hogy ne érjék kellemetlen meglepetések.

Akár utólag is lehetősége van megtámadni a biztosító határozatát, és hozzájutni a kártérítéshez. Sőt nem csak a biztosítóval szemben perben, hanem akár a megrendelővel szemben is képviseljük az Ön érdekeit. Peres út mellett természetesen peren kívüli egyezkedésekben is.