Személyi sérülés

A személyi sérülés minden esetben a nem vagyoni károk közé tartozik, ezért értelemszerűen nem vagyoni kártérítés igényelhető utána.

A személyi sérülések esetén a kártérítés azért jár a vétlen félnek, mert sérültek az alapvető emberi jogai, név szerint a minél magasabb szintű egészséghez és életminőséghez való joga. Bár az emberi jogokra való hivatkozás kissé strassbourgi színezetet az az eljárásnak, és némileg visszásnak tűnhet kártérítés kérni ilyen alapon, amikor számosan hivatkoznak “az emberi jogokra”, de a személyi sérülés esetén az emberi jogok valódi sérüléséről beszélhetünk.

Díjmentes konzultáció kérése

A személyi sérülések annyiban különlegesek, hogy kártérítéssel semmilyen esetben sem lehet meg nem történté tenni a kárt. Míg egy épületet újjá lehet építeni, egy autót ki lehet lakatolni stb., addig egy leszakadt kart valószínűleg nem lehet visszavarrni, nem is beszélve a halál visszafordíthatatlanságáról. A személyi sérülések tehát mindig nem vagyoni jellegűek, hiszen nem vagyontárgyat ért a kár, de éppen ezért pénzben aligha lehet kifejezni a kártérítés mértékét. Aki sóhajtott már fel olyan hír hallatán, hogy hozzátartozók mennyi pénzt kaptak gyermekük vagy más rokonuk elvesztése után, gondoljon bele, hogy mi a fontosabb számára. Bár mindenkit meglepnek ezek a helytelen gondolatok, azt kívánjuk, hogy soha senkinek ne fizessenek nem vagyoni jellegű kártérítést.

Mire van szükség a kártérítéshez?

A személyi sérülést a kártérítés igényléséhez bizonyítani kell. Ezért nagyon fontos, hogy az egészséget ért károk mindegyikéről rendelkezzünk papírral. Legyen az gyógyszertári számla, utazási menetjegy, orvosi szakvélemény, nyugta a gyógyászati segédeszközökről, orvosi leletekre. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy 1. a lehető legpontosabban dokumentálni kell a sérülést, hogy később egy ügyvéd ne tudja addig csavarni az ügyet, amíg Ön hoppon marad, illetve 2. a kisebb személyi sérüléseket se hanyagolja el, hiszen nem tudhatja, hogy egy jelentéktelennek tűnő hátfájás néhány év múlva (a kárigény elévülése előtt) milyen egészségügyi problémákat fog okozni. Jobb félni, mint megijedni.

A személyi sérülések kártérítése

A személyi sérülések esetén a kártérítés lehet egyösszegű avagy járadékszerű. A kártérítésből kérhető előleg, a járadék pedig kikérhető akár egy összegben is, ha arra nyomós indokot tud felhozni a sérült. A járadék egyébként élethosszig is járhat, és kaphatja maga a sérült, ha például munkaképtelenné vagy rokkanttá válik, de kaphatja a balesetben elhunyt személy hozzátartozója is. A legtöbb esetben a károsult jogosult egy egyösszegű kártérítésre, de sajnos általában élethosszig tartó járadékra is.