Baleseti kártérítés

A baleseti kártérítés az az összeg, amelyre a balesettel összefüggésben igényt tarthat a balesetben vétlen fél. A kártérítés fedezheti a vagyoni károkat és a nem vagyoni károkat, lehet egyösszegű vagy járadék formájú.

Hazánkban a statisztikák szerint kb. 50 000 ember sérül meg évente különböző balesetekben – a munkahelyén vagy közlekedési balesetben. Természetesen a balesetek részesei között vannak az okozók és a vétlen elszenvedők is. A balesetek okozói nem számíthatnak kártérítésre, legfeljebb casco biztosítás és hasonló biztosítások esetén. A vétlen feleket viszont minden esetben kártérítés illeti meg.

A kártérítés célja, hogy helyreállítsa a baleset előtti állapotot. Ez sokszor nem lehetséges, különösen, ha nem vagyon kárról van szó, hanem az egészségben, a jó hírnévben stb. okozott károkról. De a vagyoni károk is lehetnek kijavíthatatlanok, ha például egy épület úgy sérül meg, hogy elveszti statikai biztonságát, netán egy felbecsülhetetlen eszmei értékű tárgy semmisül meg a károkozás következtében.

Díjmentes konzultáció kérése

A vétlen személyek helyzetét minden esetben méltányolja a társadalom és ennek következtében a magyar jog is (vannak extrém példák, például a thai jogban az autópályákon történt baleseteket nem peresítik, mivel úgy vélik, a halottakat az építkezés során kivágott fák szellemi követelték maguknak!). Baleseti kártérítés a legkisebb sérülés esetén is járhat – bár kérdés, hogy érdemes-e egy ujjficam miatt kártérítést követelni valakin. Mindenesetre a komoly káreseményeket célszerűbb azonnal és minél pontosabban dokumentálni, hogy a későbbiekben, akár évek múlva is bármikor oda lehessen tenni egy kártérítési igény mellé a körülményeket minél pontosabban rögzítő leírásokat, felvételeket.

Sokan nem gondolnak rá, hogy egy kisebb baleset is hagyhat később kitörölhetetlen nyomokat úgy a vétlen fél egészségében, mint vagyoni helyzetében vagy lelki állapotában. A baleseti kártérítést így érdemes minden esetben legalábbis opcióként meghagyni, és szakértőhöz fordulni. A konzultáció után még mindig dönthet úgy a károsult, hogy nem vesz igénybe kártérítést, de soha sem szabad eleve feladni a baleseti kártérítési igényt.