Biztosítási jogász

A jogrendszer kuszaságai és áttekinthetetlensége miatt bármilyen jogi ügyben érdemes szakjogász segítségét kérni. Ahogyan vannak válóperes ügyvédek, alkotmányjogászok, vállalati jogászok és így tovább, úgy vannak biztosítási szakjogászok is, akik nem csak ismerik a területet, hanem állandóan képzik magukat, hogy naprakészek legyenek. A jogi végzettség megszerzése után további három félév alatt lehet megszerezni a biztosítási szakjogászi képzettséget.

Bár a jogászok mindannyian szereznek jártasságot és tudást a biztosítások területén, a szakjogászok másfél éves előnyben vannak hozzájuk képest, mivel az egyetem után csak erre a területre koncentrálnak. A szakjogászok átlátják a biztosítási perek és szerződések bonyolult szövegeit, ismerik a hivatkozott törvényi helyeket, illetve gyakorlati tapasztalataikat is fel tudják használni egy egy ügyfél képviselete során.

Díjmentes konzultáció kérése

A biztosítási szakjogász jól mozog a biztosítási határterületeken is, például az értékpapírjog és az adójog területén, illetve tudása kiterjed a biztosítás üzemgazdaságtani alapjaira. Emellett természetesen ismeri a kártérítési felelősség változásait, a legújabb jogszabályokat, rendeleteket.

Talán mondani sem kell a fenti bemutatás után, hogy a szakjogász segítsége nem elengedhetetlen, de szinte felbecsülhetetlen. Nem arról van csupán szó, mint amikor valaki nem maga tapétázza ki a szobáját, hanem szakembert hív, mert úgy szebb lesz. A kártérítési perekben egy laikus szinte biztosan veszíteni fog, mivel a vele szemben álló szakjogász – hadd fogalmazzunk plasztikusan – megeszi őt reggelire. A szakjogász tehát nem csupán magasabb kártérítési összeget tud kiharcolni – ami jutalékos rendszerben saját érdeke is! –, de egyáltalán ki tudja harcolni a kártérítést, amire a sérült jogosult lehet ugyan, de lehet, hogy csak jár, ugyanakkor nem jut…

A biztosítási szakjogászok feladatai általában a következők:

  • Követelések érvényesítése a biztosítókkal szemben
  • Károk rendezése külföldön
  • Szállítmánybiztosítási szerződésből eredő igények érvényesítése
  • Jogi képviselet kezesi biztosítás, hitelbiztosítás esetén
  • Jogi képviselet csoportos biztosítások esetén
  • Jogi képviselet jogvédelmi biztosítás esetén
  • Biztosítási szerződések szövegének értelmezése