Munkahelyi kártérítés

A munkahelyi baleset körülírása meglehetősen bonyolult, ráadásul nem mindegy, hogy munkahelyi vagy üzemi balesetről beszélünk, jóllehet sokan szinonimaként használják a két kifejezést. Ez igen súlyos tévedés!

Munkahelyi baleset tehát az a baleset, amelyet a munkavállaló a munkaviszonyával kapcsolatban szenved el, legyen szó konkrét munkavégzésről vagy az ahhoz kapcsolódó tevékenységekről. Nézzük részletesebben, hogy ez a nem túl egyszerű megfogalmazás mit is jelent.

Díjmentes konzultáció kérése

Nem csak akkor beszélhetünk munkahelyi balesetről, ha valakinek eltörik valamely testrésze, netán egy gép levágja a munkavállaló ujját vagy lábát. Az ilyen borzalmas esetek mellett kártérítés követelhető olyan, banálisnak tűnő szerencsétlenségek után is, amikor csak a munkavállaló ruházata, netán egy használati tárgya sérül meg.

Feketemunkára nem érvényes

Feketén végzett munka esetén nem nyújtható be munkahelyi baleseti kárigény, hiszen a sérült nem a munkahelyén dolgozott – mivel nincs bejelentve az adott helyre.

Munkavégzés, étkezés, öltözés, utazás alatt is?

A munkavégzés során elszenvedett balesetekért a munkáltató teljes körű felelősséggel tartozik, de még a munkavégzéshez kapcsolódó tevékenységek során is védi a munkavállalót a törvény: ha átöltözés, zuhanyzás vagy akár étkezés közben éri baleset, az is munkahelyi balesetnek számít! Utazás alatti baleset alap esetben üzemi balesetnek számít. Munkahelyi baleset minősítést kap ugyanakkor, ha a balesetet szenvedő személy a munkáltató által szervezett út során (busz, kisbusz, személyautó) sérül meg.