Biztosítási kártérítés

A biztosítási kártérítés némileg félrevezető elnevezés. Arra gondolnánk, hogy aki kárt okoz, annak a biztosítója megtéríti a kárt. Felmerül a kérdés: mi történik, ha valakinek nincs biztosítása? A károsultak efelől nyugodtak lehetnek: ebben az esetben a Magyar Biztosítók Szövetsége téríti a kárt, vagyis a károsult nem marad kártérítés nélkül – és a károkozó is megnyugodhat, mivel nem árverezik el a feje fölül a házat, hogy kifizessék az általa okozott kárt.

Milyen típusú?

A kártérítés járhat vagyoni és nem vagyoni károk után. Vagyoni kárnak hívjuk a kézzel fogható tárgyakban esett károkat, nem vagyoninak számít például a személyi sérülés. Előbbi káresetben a vagyoni kár általában jól felmérhető és a kártérítés mértéke könnyen kiszámolható. Nem vagyoni károk esetén a kártérítés összege sokkal bonyolultabb módon számítható csak ki. Egyfelől fel kell(ene) mérni, hogy mennyit ér egy elvesztett testrész vagy egy emberi élet (ez nyilvánvaló képtelenség), majd ki kell kalkulálni a kártérítési összegét. Ezután a kiszámított összegre valós igényt kell benyújtani, amelyet a biztosító vagy a bíróság elfogad.

Díjmentes konzultáció kérése

A kiszámított összeg lehet egy bizonyos összeg vagy járadék, de elképzelhető az a módszer is, hogy a sérült a baleset után kap egy bizonyos kártérítést, majd később akár élethosszig is járadékban részesül.

Kinek jár?

A biztosítási kártérítés nem csak a sérültet illeti meg, hanem a családtagokat is, ha a sérült meghal. A kártérítés alapja ilyen esetben az a tény, hogy a sérült keresete kiesik, és a család anyagi helyzete ezáltal sokkal rosszabbra fordul. Általában véve elmondható, hogy a vagyoni kártérítés célja az eredeti állapot helyreállítása, a nem vagyoni kártérítésé pedig az elszenvedett sérülés kompenzálása, illetve a munkaképességre kiható sérülések negatív anyagi vonzatainak enyhítése. A lelki sérüléseket a nem vagyoni károk esetén természetesen nem lehet enyhíteni, a kárpótlásról pedig szót sem érdemes ejteni ebben a vonatkozásban.

Mi kell hozzá?

Minél jobban és minél előbb dokumentálni kell a káresetet. Minden részlet fontos lehet egy esetleg tárgyalás során, hiszen a károkozó meg fogja próbálni a csillagokat is lehazudni az égről, hogy ne kelljen kártérítést fizetnie – vagy hogy a biztosítója ne büntesse meg őt a károkozásért. A kártérítéssel kapcsolatban mindenkinek eszébe juthat Eva Rezesova pere. Ez ugyan nem a kártérítésről szólt – hiszen senki nem maradt életben az autóban –, de emlékezhetünk azokra az abszurd szakértői véleményekre, a hetente változó körülményekre, amelyek következtében a vádlott nem életfogytiglant kapott többszörös gyilkosságért, hanem házi őrizetet. Ha az Ön kártérítéséről lenne szó, nem csak az igazságérzetét, hanem a pénztárcáját is komolyan érintené egy ilyen ügy. Minden apró körülményre figyelni kell, ha szeretné megszerezni azt a kártérítést, ami jár Önnek.