Miért éri meg szakértőhöz fordulni?

Besétálunk a biztosítói irodába, elmondjuk a velünk foglalkozó ügyintézőnek, hogy milyen biztosítást szeretnénk kötni. Az ügyintéző elmondja, mi mindenre ad fedezetet az adott biztosítás, majd elénk tolja a szerződést, hozzá pedig a tollat aláírásra.

Rápillantunk a szerződésre – igen, tényleg minden ott van, amit az ügyintéző elmondott nekünk – nem is olvassuk tovább, aláírjuk, és folytatjuk napi teendőinket. Legtöbben így kötünk szerződést, nem olvassuk el annak minden pontját, sem az apró betűs részeket, és persze az ezzel kapcsolatos törvényeket sem ismerjük. És amennyiben balesetet szenvedtünk, rögtön roppant kiszolgáltatott helyzetbe kerültünk.

A biztosító nem a mi érdekünket képviseli

Motorbalesetet szenvedtünk, amely során a járművünk totálkáros lett. Benyújtjuk a kártérítési igényünket, a biztosító elbírálja, kifizetik számunkra a motor árának összegét, és ezzel az eljárás véget is ért. Arról persze mi magunk nem tudunk, hogy a kártérítésnek több más formájára is jogosultak vagyunk, így tehát nekünk nem csak vagyoni kártérítés jár az összetört motorunk után, hanem bizony nemvagyoni kártérítésre is igényt tarthatunk. Vagy még ha ezzel tisztában is vagyunk, a nemvagyoni kártérítések esetében nagyon nehéz meghatározni a kártérítés összegét, hiszen egy olyan tartós rokkantságnak vagy lelki traumának, amelyet egy baleset eredményez, az „árát” nem lehet számszerűsíteni néhány összeadással és kivonással. Ez mindig is vitás helyzetre adott okot, és most is vitás helyzetre ad okot, és mi, jogi szempontból laikusok hiába szegülünk szembe egyedül a biztosító társasággal, azok a bürokratikusan megfogalmazott, jogi nyelven íródott szerződéseikre hivatkozva könnyedén megvétózhatják a kárigénylésünket. Ilyen esetekben erősen ajánlott biztosítási szakjogászt felkeresni, aki hasznos jogi tanácsokat biztosít az ügyfelének, sokkal többet, mint egy általános jogterülettel foglalkozó ügyvéd. A biztosítási szakjogász átlátja a komplex folyamatot, felismeri a felmerülő problémák jogi természetét. A szakjogász nem csak a hazai, de az európai joganyaggal is tisztában van, a konfliktusok kezelésére kiválasztja a megfelelő jogi alkalmazásokat, és a figyelem középpontjába helyezi a felelősség fejlődésének legújabb tendenciáit is.

Ne feledjük el, hogy már egy jól megfogalmazott kártérítési igény is döntő erejű lehet a jövőben lezajlódó kártérítési folyamatokban, hiszen egy nagy tapasztalattal rendelkező szakértő segítségével nem csak a kártérítési összeg növekedhet, hanem az esetleges peres eljárás is elkerülhető, ezáltal az eljárás ideje is lecsökken.

Mikor erősen ajánlott szakjogászhoz fordulni?

Amennyiben nemvagyoni kárt szenvedtünk, vagy a baleset okozója ismeretlen, esetleg ha a baleset okozója nem ismeri el a felelősséget, illetve ha a biztosító vitatja az igény jogosságát, nem érdemes habozni, hiszen nem kérdéses, hogy mi lesz az ügy kimenetele. Vagy legyintünk egyet mondván, hogy jobban értenek hozzá, igazuk van; vagy szembe szállunk egymagunk, önkényes jogászként a biztosítóval. Mindkét esetnek szinte garantáltan az lesz az eredménye, hogy hatalmas összegektől eshetünk el. Nagy valószínűség szerint az egyetlen megoldás ezeknél a problémáknál az, ha biztosítási szakjogászhoz fordulunk, hiszen veszítenivalónk nincsen, mert sikerdíjas alapon dolgoznak, így ha az eljáráson esetleg nem nyerne, nekünk nem kerül semmibe, de ha a jogos kártérítési összegünket elnyerjük, akkor annak csak egy töredékét fizetjük ki a jogi képviselet díjára.