Bizony fontos az utasbiztosítás!

A nyaralások előtt mindenre szoktunk gondolni, csak a biztosításra nem. Bár a reklámoknak köszönhetően egyre többen kötnek utasbiztosítást külföldi vagy belföldi nyaralásuk előtt, nem lehet eléggé hangsúlyozni a biztosítások fontosságát.

A rendszerváltás előtt alig kötöttek utasbiztosítást a magyarok, és még utána is sokáig tartotta magát a filléreskedő vagy éppen a másikban hibát kereső attitűd. Eszerint “nem adok ki még 10000 forintot, így is sokba van a nyaralás”, illetve “a biztosító úgy sem fog fizetni, minek tömjem őket a pénzemmel”. Szerencsére ez a két hozzáállás már a múlté. Aki nyaralni megy, nem sajnálja a 10-15 ezer forint közötti balesetbiztosítást, mivel ez a nyaralás összköltségének csak kis része. Egy tank benzin vagy gázolaj kerül ennyibe, miközben azt gondolkodás és sajnálkozás nélkül elégetjük a motorban, a biztosítás viszont elképesztő költségektől kímélhet meg minket – elsősorban külföldi utazások és kinti balesetek esetén.

Ne feledjük: külföldön az orvosi ellátás horrorisztikus összegekbe kerül, ha az ellátottnak az utolsó fillérig ki kell fizetnie. Ez Romániára is igaz – képzeljük el, mekkora lehet egy svájci kórház számlája, ha egy egyszerű vérvizsgálat ára 8-9000 forint körül mozog.

Jobb, ha ezt valamely biztosító fizeti, nem pedig mi. Nem nagy az esélye annak, hogy valakit anyagi romlásba dönt a külföldi kórházi tartózkodás, hiszen ilyen eset csupán néhányszor fordul elő egy évben. Azonban azoknak, akik töréssel, agyrázkódással stb. kórházba kerülnek egy idegen országban, miközben lehet, hogy a nyaralásra az utolsó fillérjüket kuporgatták össze… nos, örülhetnek, ha valahogyan haza tudnak jönni. És ezt nem a rosszindulat, hanem a külföldi kórházi költségek mondatják velünk. Vagy van, aki úgy gondolja, hogy a nyugatra menő magyar orvosok ott hatszor magasabb fizetést (hálapénz nélkül!) kapnak, miközben a kórházi ellátásért a kórházak ugyanannyi pénzt kapnak az államtól, mint itt?

Engedjük, hogy a biztosító fizesse helyettünk a kórházi számlát, mi pedig a lehetőségekhez képest nyugodtan és minél vastagabb pénztárcával térjünk. Ráadásul az élmény szempontjából sem mindegy, hogy valaki jó szívvel hagyatkozhat a külföldi kórház személyzetére és gondoskodására, vagy minden alkalommal, amikor valami történik vele, azon gondolkodik, “Te jó ég, ez vajon mennyibe kerülhet?!”

Ne kockáztasson, kössön utasbiztosítást, lehetőleg minél szélesebb körűt. Lehet, hogy csak a nyaralók 1 ezrelékét éri baleset a nyaraláson, de ez azt az egy ezreléket aligha vigasztalja.