Társasutazás közbeni személyi sérüléses balesetek kárrendezése

Szerencsére ritkán, de sajnos előfordul, hogy egy társasutazás során balesetet szenvednek az utasok. Az új típusú turistabuszok ülései már biztonsági övvel felszereltek, ám a közös utazás jókedvű légkörében az utasok mégsem gondolják, hogy életmentő lehet az öv becsatolása. És ez csupán egy dolog a veszélyek sorában.

Természetes, hogy egy utazás előtt utasbiztosítást kötünk, így az már egy biztos pont. A utasbiztosítás specialitása, hogy a biztosítási védelem az ország elhagyásától, Magyarországra történő visszaérkezésig tart. Fontos, hogy indulás előtt, mindenre kiterjedő, komplex biztosítást kössünk, hiszen ez naponta csupán néhányszáz forintos kiadás.

Ha mégis megtörténik a baj, akkor felmerül a kérdés, hogy ki téríti meg a kárunkat: a sérülés miatt kieső jövedelmünket, a poggyászkárt, illetve a gyógyulásunkkal kapcsolatban felmerült költségeket. Az élet-, baleset- és betegségbiztosítás utazási biztosítás esetében a balesetünk kapcsán több olyan kiegészítő szolgáltatást kínálnak a biztosítók melyek megkönnyítik a baleset utáni ügyintézést. Ilyenek például a hozzátartozó értesítése, hozzátartozó kiutazásának finanszírozása, vagy éppen az idő előtti hazautazással járó költségek átvállalása. Kevesen tudják azonban, hogy ha szervezett nyaralás, társasutazás során éri őket baleset, kártérítési igényüket az utazási irodával szemben is érvényesíthetik.

A Polgári Törvénykönyv szerint ugyanis a szerződő (tehát az utazási iroda) felel minden egyes olyan további szereplő (szálloda, személyszállító vállalkozás) magatartásáért is, akik a szerződési láncban részt vesznek. A kárigény kiterjedhet a baleset, a mentés és lábadozás során felmerült költségekre és az elszenvedett sérelem miatti sérelemdíjra is.