A legtöbb baleset nyáron történik

A rendőrség minden nyáron figyelmezteti a lakosságot, hogy a legmelegebb évszak egyben a legveszélyesebb is. Az iskolaszünet és a turisták miatt a városokban és a nagyobb forgalmú helyeken a tömeg különösen megnő, ezzel pedig – sajnos – szükségszerűen együtt jár a balesetek számának növekedése is.

A nyári szünetben elsősorban a gyerekek miatt történik több baleset. Ez természetes, hiszen reggel, napközben, este is felbukkanhatnak a gyermekek az utak mentén, ráadásul nem is csak csapatosan, hanem egyedül is. Ilyenkor nincs, aki figyelmeztesse a csatangoló gyermeket, mielőtt lelép az útra vagy megpróbál átmenni a zebrán, ezért az autósoktól nagyobb figyelmet kíván a nyári közlekedés. De sajnos az autóvezetők is nyári szabadságukat töltik a legmelegebb hónapokban, vagyis kevésbé figyelnek, sajnos többen ülnek ittasan a kormány mögé, ráadásul a sokszor tikkasztó meleg is rossz hatással van a sofőrök reflexeire.

A nyári hónapok közül július és augusztus a leginkább balesetveszélyes: az éves balesetek csaknem harmada ebben a két hónapban történik. Kiemelkedően sok ilyenkor a biciklisek sérülésével járó eset: többen vannak az utakon, még nehezebb vigyázni rájuk, ráadásul az autósok ingerültsége sem a balesetek elkerülését szolgálja…

A statisztikák szerint a legveszélyeztetettebb a 10-14 éves korosztály. Minden balesetek legborzalmasabbja a halálos gyermekbaleset. Ezeknek több mint a fele nyáron történik.

A nem halálos gyermekbalesetek sérültjei közül 40% a három nyári hónapban lesz szerencsétlenség áldozata.

Hihetetlenül fontos hangsúlyozni a biztonsági öv szerepét. Sajnos az öt év alatti korosztály tagjainak 85%-át (!) nem kötik be a szüleik, amikor autóval útnak indulnak. Ehhez képest szinte isteni csoda, hogy hazánkban a halálos gyermekbalesetek száma évente nagyjából 8-10.